Info om Kolleksjon Don Eli #3

"The Montero Family have been visionaries, pioneers, and game changers in the Micro Mill Revolution in Tarrazu, Costa Rica. Carlos Montero has been growing coffee his whole life and comes from a long line of farmers. He had the vision of processing their own coffee fruit and working more directly with consumers -  constructing Don Eli, named after his father, in 2014. Carlos was also instrumental in encouraging many other coffee growers in the Tarrazu region to do the same and begin creating relationships with roasters. Jacob has taken charge of the wet mill over the years and really honed in his passion for processing their fruit. This year, they added a humble dry mill station to prepare their parchment for export. Always adding onto their skillset, improving quality, and strengthening their direct relationships. 

Carlos and Jacob know that good picking of the coffee cherries is paramount for good quality. The family has been working with the same team of harvesters for decades and pays extra for ripe fruit collection. The cherries arrive at the Don Eli wet mill and are allowed to rest or “reposar” for a couple of days before being passed through the pulper and mechanical demucilager - removing nearly all the mucilage. The parchment gets put out on raised drying beds in a medium-thin layer and is moved around by hand every couple of hours during the day. After approximately 12 days the parchment has reached its optimal moisture content and is bagged up to be dry milled in a few short weeks..."

Bearbeiding

Denne kaffe er en Yellow Honey som har hvilt ekstra lenge. Det vil si kaffen er tørket med litt fruktkjøtt på seg som til slutt ser ut som en lag av honning, og reposado betyr "hvilt" som sier at det har hvilt litt lengre etter tørking for å gjør det mer smaksful. Honey kaffe kan variere fra hvit til svart, og det kan tilsvare mer våtforedlet eller bærtørket smaksprofil.

Brent på medium varme hele veien, men øker varmen når det nærmer seg 1. popp, og dropper når det er nesten ferdig med popping.

Botanikk & Forhold

Denne kaffe stammer fra Costa Rica, Tarrazu, San Marcos, El Llando de La Piedra, og er del av Arabica-familien, med de følgende kultivarer: Caturra og Catuai.

Veksthøyde: Fra 1800 til 2000 moh.

Vi anbefaler å besøke World Coffee Research hvis man er veldig nysgjerrig på egenskapene til forskjellige kultivarer.

Egenskap

Hint av appelsin og kakaonibs, med tart munnfølelse og syrlighet av eple. Leskende frisk og søt.

Tips

Denne kaffe er litt porøs, så du kan velge å brygge det som vanlig eller om å ha lengre bryggingstid eller lengre bloom-fase for å fremme mer kompleksitet og sødme.